Лівія - столовий, штучно виведений, сорт винограду. Виноград Лівія селективно був отриманий Загорулько В. В. з столових сортів Фламінго і Аркадія .Етому сорту винограду притаманний високий рівень врожаю, період дозріваючи складає 3,5 місяці в сприятливому середовищі.
Найчастіше кущі винограду Лівія - високі, з потужним і сильним стволом. Суцвіття характеризуються добре розвиненими товкачем і тичинкою. Укорінений молодий пагін має світло-коричневий колір, п'ятилопатеве листя. На 3 рік після посадки кущ принесе перший урожай.
Повний визрівання однорічних пагонів досягається при перевантаженні врожаєм - 70-80%.
Дозріла гроно цього сорту винограду характеризується крихкою структурою та має вагу 800-1000 гр. Сорт винограду Лівія має велику гроно, довжина досягає 30 - 35 см, частина їх має розгалужену форму. Кожна ягода винограду має сферичну форму, в діаметрі - 2,8 см і вагою - до 15 грам, приємний рожевий забарвлення. Ягода з м'якою, м'ясистої і дуже соковитою серцевиною, приємним мускатним запахом і вмістом цукру на рівні 25%, містить 1-3 дрібних кісточки. Так як шкірка винограду дуже м'яка, він не відчувається при їжі. Виноград Лівія може зберігатися протягом місяця без втрати аромату і форми.
Листя, пагони і ягоди добре стійкі до захворювань, при належному догляді і обробці фунгіцидами рослина не уражається оїдіумом і мілдью. Добре вистоює морози до -21 ° С. Обрізка проводиться на 3-5 нирок.
Виноград |
Вік саджанця |
Посадка 2024 року |
Термін дозрівання |
Дуже ранній (105-110 днів) |
маса грона |
600-800 г |
маса ягоди |
8-10 г |
Колір ягоди |
темно червоні |
Смак |
мускатний аромат |
Функціональність квітки |
Двостатевий |
Сила росту куща |
Сильнорослий |
Морозостійкість |
-21 °С |