Обрезка и укрытие виноградной лозы,подготовка к зиме
Виноград - багаторічна плодова рослина, яке потребує щорічної обрізку. Без обрізки на кущах різко збільшується кількість пагонів і зменшується сила їх зростання, грона і ягоди дрібнішають, кущі втрачають форму, загущувальну, а це _ плацдарм для хвороб і шкідників.
Щоб правильно, з найбільшою користю для виноградної рослини провести обрізку, необхідно знати будову куща, його основні органи і їх призначення, а також реакцію виноградної лози на цю операцію.
Суть обрізки полягає у видаленні або укорочуванні окремих пагонів і більш старих частин крони куща. Мета і завдання обрізки в залежності від віку неоднакові. При обрізку молодих кущів завдання зводиться до створення форми куща з утворенням скелетної постійної його частини - штамба і основних розгалужень у вигляді рукава, плеча, несучих ріжків, сучків і плодових ланок. А під час обрізання дорослих кущів - до відбору лози для врожаю наступного року, підтримки належної форми куща і періодичному оновленню старих частин крони.
Слід пам'ятати, що будь-яка обрізка послаблює кущі, а рани у винограду погано заростають. Надлишкова обрізка молодих рослин пригнічує ріст і затримує початок плодоношення.
Основні правила обрізки
Для більшості сортів винограду найкращим методом є обрізка за принципом плодового ланки: нижні однорічні пагони на рукаві або на ріжку обрізають коротко на сучки, а верхні пагони обрізають на стрілки і лози. Короткий сучок служить в основному для вирощування плодоносних пагонів для врожаю наступного року, а довга обрізана лоза - для отримання врожаю в поточному році.
Плодовим ланкою називається сучок заміщення і плодова стрілка, що ростуть на дворічному ріжку.
Сучок заміщення - це однорічний відросток, на якому залишають 2-4 вічка. Плодова стрілка - теж однорічний пагін, але довший, на якому залишають від 5 до 12 нирок в залежності від сорту.
Обрізаючи коротко втечу, ми змушуємо його всупереч полярності розвивати нижні нирки і хороші пагони на них. Якщо сучки заміщення не залишати, то на плодоношення доведеться щорічно відбирати найкращі
пагони на торішній стрілкою, а такими внаслідок полярне зазвичай бувають верхні. В результаті цього плодоношення на кущі буде віддалятися від його основи, і це значно ускладнює догляд за рослиною
Зазвичай обрізку починають штамба, видаляючи на ньому лози, якщо. 0ни є. Далі приступають до багаторічних рукавів, визначаючи їх стан розміщення. Хворі або пошкоджені видаляють. Далі проводять обрізку окремо на кожному рукаві формуючи плодові ланки з багаторічної лози.
При щорічній обрізці пройшло придатним плодову стрілку з усіма виросли на ній пагонами видаляють, а з пагонів, які виросли сучку заміщення, вибирають сам! нижній, звернений поза куща, - нього знову роблять сучок заміщення а з верхнього втечі (одного або двох) _ плодову стрілку. Якщо сучку заміщення із залишених 3-4 нирок розвинувся тільки один пагін то при обрізанні його знову залишають на сучок заміщення, а на плодоношення вибирають кращий з пагонів на торішній стрілкою.
Сучок заміщення в плодовому ланці завжди повинен бути нижче плодової стрілки. Якщо сучок залишити вище, то на ньому будуть розвиватися більш слабкі пагони, з яких вдасться в наступному році сформувати плодове ланка.
Обрізку кущів краще проводити пізно восени, після першого сильного морозу, коли опаде все листя і відімре доспілих приріст Весняна обрізка небажана, так як обрізана навесні навіть до сокоруху лоза не встигає затягнути і виділяє пасоку - «плач виноградної лози», що призводить до втрати поживних речовин і вологи.
Мал. 1. Плодове ланка і його обрізка (1 - ланка навесні, 2 ~ ланка восени, 3 - ланка навесні наступного року; рисками показані місця зрізів)
Мал. 2. Формування плодової ланки з одним втечею на сучку (1 - ланка до обрізки, 2 - ланка після)
УКРИТТЯ ТА ОСІННЯ ФОРМУВАННЯ ВИНОГРАДНИХ КУЩІВ
Укриття винограду - питання досить традиційний. Як тільки настає осіння пора, починаються розмови про укриття виноградних кущів. Основною помилкою при укритті винограду в більшості випадків є укриття куща листям або соломою. Солома і листя проходять процес біологічного горіння (гниють), а разом з ними випрівають вкриті виноградні кущі. Або в соломі заводяться миші, які вигризають очі на винограді. Одним словом, нічого хорошого від такого укриття не буде.
При укритті винограду необхідно дотримуватися таких рекомендацій:
• на початку листопада обрізають і формують виноградні кущі, нічого не залишаючи на весну для обрізки. Навесні рекомендують обрізання тільки в тому разі, якщо багаторічна деревина і лоза зазнали механічних пошкоджень. Обрізають і укривние, і не укривние сорти, так як без зайвої листя рослини винограду краще зимують;
• після обрізки обробляють 3% -ним розчином залізного купоросу і дають винограду можливість підсохнути;
• уздовж ряду або біля рослини
• сапкою або лопатою прогребают неглибокі (5-10 см) і широкі (50 см) канавки, в які вкладають рукава виноградних кущів, прішпілівая їх до поверхні грунту дерев'яними рогатками або прикладаючи камінчиками;
• • з міжрядь, але не ближче ніж 70 см від голови куща, копають лопатою грунт і вкривають рукави, намагаючись при цьому, щоб грунт копалася грудками, а не розсипом, - так краще переховується.
• Цей метод простий і дешевий у виконанні, але має недоліки: він досить трудомісткий, існує ризик ураження рослин бактеріальним раком, навесні неможливо відкрити кущі в ранні терміни.
• В останні роки широко застосовують комбіноване укриття: після укладання на землю виноград спочатку вкривають спанбондом, руберойдом, пінопластом, гофрокартоном, а зверху укладають непромокальний матеріал (прозору плівку) і з боків присипають все землею. Всередину конструкції бажано покласти отруту для гризунів. Існують і інші способи укриття, наприклад, хвойними лапами або в поліетиленові тунелі.
• З відкриттям виноградних кущів не слід зволікати: краще це зробити на початку березня, як тільки розтане грунт і є можливість дістатися до виноградного куща. При більш пізньому розкритті виноградника (наприклад, в квітні) можливо випрівання виноградної лози. А в березні якщо навіть і повернуться морози, вони будуть невеликі і для винограду не страшні.